Kjøre- og trafikkregler i USA
USA er et land mange nordmenn har et forhold til, enten det er i form av familie som utvandret dit på tidlig 1900-tall, fra en god film eller en TV-serie eller på andre måter. Følgelig er det svært mange nordmenn som legger ferien til de ulike storbyene i USA, og man ordner gjerne leiebil slik at man best mulig kan ta seg rundt til severdighetene og attraksjonene. Det er nemlig veldig greit å kjøre bil i USA, men kjenner du til de noe unike kjøre- og trafikkreglene som gjelder i landet?
Regler for kjøring med leiebil i USA
Når det kommer til det å leie bil i USA så er det ganske strengt i enkelte delstater. Selv om man ikke behøver å være mer enn 16 år gammel i noen delstater for å kjøre bil som innfødt, så er aldersgrensen for å leie bil minimum 21 år gammel. Dessuten blir det et tillegg i prisen hvis man skal ha sjåfører som er under 25 år, samtidig som noen selskaper har dette som sin aldersgrense. For å leie bil trenger du også norsk førerkort, i tillegg til pass for å identifisere deg. Dette må også til enhver tid være med når du kjører bilen, sammen med forsikringsdokumenter eller bevis. Utover dette er det forholdsvis enkelt å ordne leiebil i USA, med mange firmaer som har flere filialer i de store byene.
Grunnleggende kjøre- og trafikkregler i USA
Selv om USA befinner seg på andre siden av Atlanteren, så er kjøre- og trafikkreglene stort sett de samme som i Norge. Det som er annerledes er skiltningen, som ikke følger EU-standarden. Du har helt sikkert sett de ikoniske USA-skiltene på filmer og lignende, og selv om de er annerledes, så er de lett å forstå. Det som dog ikke er like enkelt for alle er at USA ikke bruker det metriske system for å måle fart og avstander. Her er det «miles» som gjelder, noe som kan gjøre at det er vanskelig å regne ut hastighet og avstand fra skilter. Men med en enkel konverterings-app på mobilen din løser du dette problemet kjapt, samtidig som de fleste leiebiler også er utstyrt med «km/h»-speedometer.
Utover dette så har også USA et par særegne trafikkregler som fører til god trafikkflyt. Blant annet er det i de fleste delstater tillatt å svinge til høyre i lyskryss selv om det er rødt (forutsatt at det er klar bane), med mindre egen skiltning angir annet. Ved STOPP-skilt skal du stanse bilen helt til du står stille før du kan kjøre videre, og vanlig vikeplikt gjelder her. På motorvei har man plikt til å slippe inn biler som kommer fra innkjøringsfiler til høyre, og forbikjøringer skal primært gjøres til venstre. På mange motorveier har man kollektivfiler som kun kan benyttes dersom man er et visst antall personer i bilen (se angitt skilting).
Til sist må vi også nevne at amerikanerne er meget strenge på forsøpling. Kaster du noe fra bilen, så kan du bøtelegges med inntil 1000 dollar! Når det gjelder promillekjøring, så praktiseres dette ulikt i de forskjellige delstatene. I enkelte delstater (Nevada) er det nulltoleranse for kjøring med alkohol i blodet, mens promillegrensen i andre delstater er noe høyere igjen.
Parkering i USA
I de store byene vil det være parkeringshus som er den eneste løsningen. De fleste hotell har egen parkeringsplass, og de flottere hotellene har også betjent parkering. Parkering gatelangs er også mulig i de mindre byene, eller utenfor selve sentrum av storbyene. Ikke parker på områder som er merket med gult, da disse er reservert for utrykningskjøretøy. Og hvis du synes at parkering i Oslo er dyrt, så må du være forberedt på å betale for deg dersom du skal parkere leiebilen i tettbygde byer som New York.